Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

captain cook

11. 9. 2012 8:07
jestli nas odlisny nahled na vec nebude tim,

ze zijeme v odlisnych spolecnostech a s odlisnou minulosti. U vas v Cesku neexistuje tradice "patrit do tymu" ve spojeni se skolou ackoliv to dobre chapete ve fotbale, hokeji a narodni sportovni reprezentaci. Kdyz se vam rekne "uniforma", vybavite si priklady z nedavne minulosti jako pionyrske, svazacke nebo uniformy Lidovych Milici.... vsechny z nich totalitne-politickeho zamereni a pojme vas hruza, ze by vas nebo vase deti zase nekdo chtel ocejchovat, organizovat ci kolektivizovat.

Nas vztah k uniformam je uplne jiny protoze se nam nevazou s politikou, ale skutecne ve spojitosti s tymem, za ktery kopeme. Netrpime pocity paranoie a obav, ze nase deti chce nekdo sikanovat a ovladat pomoci skolnich uniforem. My jsme totiz zvykli, ze tyhle v uniformach oblecene deti jsou ve skolach vedeny k samostatnemu mysleni, reseni problemu a nejsou ovladany politikou. Po odchodu ze skoly pujdou dal podle skutecnych vysledku sveho prospechu ve skole a ne podle rozhodnuti kadrovaku, domovnich duvernic

1 0
možnosti

captain cook

11. 9. 2012 8:34
Re: jestli nas odlisny nahled na vec nebude tim,

...estebackych donasecu, brigadnickych vykonu, kadrovani puvodu a pribuzenstva. Vyber VS studia nepokazi nejaka souska, ktera by se chtela mstit, ale zalezi na vysledcich nezavisle oznamkovane statni maturity (ze vsech predmetu) a kriteriich jednotlivych univerzit a kursu studia.

Povazujeme za samozrejmost, ze nase ve skolnich uniformach oblecene deti budou jednoho dne vybirat zamestnani podle svych schopnosti a ne podle kadrovaku, budou volne cestovat do zahranici kdykoliv si na to usetri bez doprosovani se dolozek a politickeho profilovani, odstehuji se kam budou chtit a nebude jim hrozit vezeni "za opusteni statu". Nebudou muset byt kvuli postupu v praci cleny zadne politicke strany.

Take je samozrejmost, ze pokud se jim nebudou libit nazory / vystupovani verejnych cinitelu nebo vladni rozhodnuti, mohou to svobodne kritizovat v mediidch a nikdo je za to nezavre do vezeni.

Tak to tu jde po generace. Chapes uz proc nam skolni uniformy VUBEC nepredstavuji ujmu na osobni svobode?

1 0
možnosti

certik_bertik

9. 9. 2012 11:17
to je

nesmysl, my bychom se spíš měli starat o to, aby se ve školách něco učilo ne o uniformy

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

9. 9. 2012 20:08
Re: to je

R^méně dnů ředitelského volna, méně hovadin jako uniformy, méně biflování...více přemýšlení, samostatných a multioborových úkolů a motivace pro celoživotní učení.;-)R^

0 0
možnosti

captain cook

9. 9. 2012 5:27
socialni rovnost jako duvod pro zavedeni skolni uniformy

vubec neni hlavnim duvodem v ruznych zemich, kde se uniformy nosi uz po generace. Hlavni duvod je verejne prohlaseni "my kopeme za stejny tym' a prislusna hrdost se k tymu prihlasit.

Skoly nemaji jen sve uniformy a zvolenou barvu/ kombinaci jako "skolni barvu", ale take sve vlastni znaky, motta (slogany) a v nekterych pripadech i sve skolni vlajky a skolni pisne ci hymny. Patrit do skolniho "tymu" se tu bere hodne vazne.

Socialni rovnost je vedlejsim produktem. Kazda skola ma ve vyberu vlastni pozadavky. Obvykle minimum je triko s limcem a skolnim logem, bunda s logem, dlouhe kalhoty a sortky (bezne k mani), pro divky letni bavlnene kostkovane saty ve skolni barve (bezne k mani), klobouk proti slunci. Ceny jsou masove pristupne.

Jinde patri i skolni brasna, sportovni triko a sortky, teplakova souprava, svetr. Zalezi na socio-ekonomicke oblasti a predevsim rozhodnuti soucasnych rodicu prostrednictvim rodicovskeho vyboru. Zmena uniformy se deje obvykle referendem rodicu.

2 0
možnosti

captain cook

9. 9. 2012 5:44
Re: socialni rovnost jako duvod pro zavedeni skolni uniformy

Privatni skoly maji komplexnejsi uniformy a jsou drazsi, ale i to je podstatne levnejsi nez oblekat potomky do stale se meniciho znackoveho obleceni. A take trvanlivejsi a kvalitnejsi.

Skolni uniformy se naprosto nevyplati "nechat si usit", protoze se v ruznych pripadech jedna o specializovane latky/odstiny a loga, ktera nelze sehnat jednotlive a nechat usit by bylo strasne neekonomicke. Masova vyroba zarucuje levnejsi ceny.

Je pochopitelne, ze jmenovite matky (zvlast) prvorozenych devcatek jdoucich do pripravky, zykle doposud sve dcerky nastrojovat do barev, volanku a trpytek zvanych bling - se citi uniformou znacne omezovany a touzi po tom, aby mohly sve male princezny nadale strojit jak chteji.

Jak ale ujistuji matky, ktere si to prozily - svagrove, sousedky, pratele a rodice spoluzacek nasich kluku, po roce ci dvou si oddychnou "chvalabohu, ze zitra, pozitri atd je na rade zase ta skolni uniforma". Cim jsou devcata starsi, tim vice zvlast matky dcer ocenuji skolni uniformy.

1 0
možnosti

habit-.!..

8. 9. 2012 16:39
... tohle určitě podepíše 99%...

... pedofilů i ostatních návštěvníků kategorie "SCHOOLGIRLS" na stránkách pro velké kluky...;-DR^

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

9. 9. 2012 20:18
Re: ... tohle určitě podepíše 99%...

To máte divného koníčka. ;-D

1 0
možnosti

INDRJA

8. 9. 2012 14:40
Krásná "diskuse"

Lidi, nehádejte se. Jsem pro uniformu v jednoduché podobě - odpadly by problémy s pásky místo sukní, tílky v třeskutých mrazech, trenenýrkami či šusťáky jakožto společenským oblečením do divadla. Ano, to vše naše děti nosí. Počkají, až rodiče odejdou a pak na sebe navěsí příšernosti. Věřím, že uniforma typu košile či tričko + mikina či svetr kluci a halenka či tričko + mikina či svetr holky - možné doplnit džínami, kalhotami, sukní jednotné barvy a dané délky - by mohlo prospět. Fotbalové či jiné kluby taky pořizují svým svěřencům "uniformy", ač je jasné, že ze všech reprezentanti nebudou. Lepší než blb s tričkem University Michigan......

2 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

9. 9. 2012 20:19
Re: Krásná

A není lepší když si každý svobodně vybere co mu vyhovuje?;-)

1 0
možnosti

V.Woolfová

5. 9. 2012 18:53
Školní uniformy

mi nijak zvlášť nevadí.Spíš mi vadí názor, že jejich nošením se setřou sociální rozdíly mezi dětmi. Tomu nevěřím. Dítě lépe situovaných rodičů stejně bude mít dražší aktovku, penál, tepláky na tělocvik, mobil, atd... V tomhle případě záleží víc na rodičích. Od mala jsem děti učila, že podle oblečení nepoznají kvalitu člověka. A taky dodnes nedělají rozdíly mezi svými kamarády. Bohatství ještě z nikoho neudělalo lepšího člověka. To je o něčem docela jiném.-)

2 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

6. 9. 2012 9:33
Re: Školní uniformy

na druhou stranu by to byla taková krásná zakázka;-)

0 0
možnosti

Ježikača

5. 9. 2012 16:31
yessr,

bo tak je to správně a tak to má byť. a progresivní podniky to zavedou taky, když už jsou ti mladí tak pěkně zvyklí, že... za, bratru, 26.666,- dejme tomu

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

5. 9. 2012 17:37
Re: yessr,

;-)

0 0
možnosti

babucha

5. 9. 2012 15:59
Kotzoure

nevopisuj !

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

5. 9. 2012 16:11
Re: Kotzoure

;-)

0 0
možnosti

Sedmikrásková

5. 9. 2012 15:33
Dávná zkušenost s uniformou

Moje generace si s uniformou přišla na své a tak nějak podvědomě se jejímu zavedení díky zkušenostem bráním. My jsme museli nosit do těláku modré trencle na gumičky a bílé triko, kluci zase trencle červené. Výjimky se absolutně netolerovaly a byly krutě trestány. Nemluvím ani o povinném oblékání na začátku školního roku a různých významných událostí do pionýrského kroje.

Zákaz trik s obrázky a džínů, kluci nesměli mít vlasy pod uši a delší na krku, nedejbože si na gymlu nalakovat nehty na rukou.

Díky, pro své dítě toto nechci. Možná generace po nás, co toto zažila, bude k uniformám vstřícnější.

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

5. 9. 2012 15:41
Re: Dávná zkušenost s uniformou

Moje řeč[]R^[][]

0 0
možnosti

Baby_Blues

5. 9. 2012 11:49
nenechte si vzit v Čechách svobodu projevu aspoň v tom ...

oblečení. Uniformu nemám ráda a nesouhlasím s ní. K ničemu podle mého nenapomáhá. V ČR se navíc obávám,že by to byl jen další způsob tunelování a okrádání obyčejných lidí. Uniforma nezabrání šikaně, ani sociálním rozdílům ani ničemu. Když je dítě ze slabé soc.skupiny, tak to poznáte i na té uniformě, protože je zděděná, koupená ve frcu, s dírama, nevypraná, nevyžehlená atd. atd. Když je dítě ze slušné rodiny, tak k tomu má nějaké dopl%nky, které tomu naznačují. Nenechte si namluvit, že je to jinak. Ubíjí to osobní charakter dítěte, a stejně hned když jdou děcka někam jako parta, tak se co nejrychleji převlečou ... fakt to nic neřeší. Jen to leze do peněz, protože stejně se musí koupit oblečení i normální a ještě k tomu uniforma. Promiňte Cooku, a vy všichni v anglosaských zemích, ale já si na ni nikdy nezvyknu.

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

5. 9. 2012 12:03
Re: nenechte si vzit v Čechách svobodu projevu aspoň v tom ...

děkuji za názor z poza mořeR^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS