Nový občanský zákoník - hrozí smrt vyděšením. Satane ustup!

1.1.2014 nastává chvíle, kdy se nekonečněkrát odkládaný občanský zákoník ze dne 3. února 2012 stane součástí našich bídných životů. Stromy se vyvrátí kořeny vzhůru, psi začnou výt obráceni exkrementačním otvorem k měsíci, zvěř zaleze hlubuko do nor a mezi občany vypukne chaos a zmar.

Tak asi takový jsem získal dojem z ohlasů kolkolem. Řada bohabojných občanů varuje před zhoubou něčeho nového, nepoznaného, tudíž (jak jinak v Česku) špatného.

Léta páně 2013, v půli měsíce, kdy stromy shazují svou barevnou chloubu, to štěstí jsem měl, a na seminář, kde právník obchodním věcem se věnující na toto téma řeč držel.

Usedl jsem a hrozby budoucí, na nás nebohé občany nezadržitelně se řítící, zapisovat do bloku svého úmysl jsem pojal.

Děs v přímém přenosu

Občan bude nést odpovědnost za své činy, bude na něho uvalena bída svobodné vůle, která bude výrazně méně svázána dosud poměrně úzce vymezenými pravidly pro fungování jeho života.


§ 1, odst.2 Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona; zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti.

-----

§8 Zjevné zneužití práva nepožívá právní ochrany.

Hrůza. Stát už nebude řídit mé kroky? "Poctivý obchodník s hrnci" už nemá jistotu v platnost smlouvy? Vždyť to ten důchodce podepsal v podstatě dobrovolně ne?


§14, odst.1 Každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě.

No tak to už je škandál! Odjakživa stačilo vytočit číslo policie a pět hodin počkat. Řešení je přeci třeba nechat odborníkům. To si jako každý bude svévolně chránit svá práva? Jako i na samotě u lesa? To bych zatrhl ihned.


§33, odst. 1 Udělí-li zákonný zástupce nezletilého, který nenabyl plné svéprávnosti, souhlas k samostatnému provozování obchodního závodu nebo k jiné obdobné výdělečné činnosti, stává se nezletilý způsobilý k jednáním, jež jsou s touto činností spojena. K platnosti souhlasu se vyžaduje přivolení soudu.

Takže nadaný programátor, či dětská filmová hvězda bude moci vydělávat nehorázné sumy aniž by musel být příjem "psán na tatínka" (nebo ještě lépe na maminku)? Tak to jsem rozhodně proti. A ještě na to bude jukat soud, aby prý nebylo zneužito práv dítěte. Dítě je naše a prachy taky! Stavme barikády.


§45 Potřebuje-li člověk nápomoc při rozhodování, protože mu v tom duševní porucha působí obtíže, třebaže nemusí být omezen ve svéprávnosti, může si s podpůrcem ujednat poskytování podpory; podpůrců může být i více.

Takže už náš osvědčený a reputacemi ověnčený ústav nebude smět s našimi svěřenci jednat jako s věcí? Jako jen proto, že nějaký strejda si ho bude hlídat? Tak to je vtip. Sami jsme věděli nejlépe, co potřebují. Obézní národ neumí ocenit, že u nás jsme nějaké přejídání nepřipouštěli. Do toho by nám neměl nikdo kecat.

Přátelé, podobných nehorázností bych mohl jmenovat stovky!

V dědickém řízení prý bude občan daleko více rozhodovat, komu přináleží jeho majetek. Vám to přijde normální? Vždyť to doteď státu tak skvěle šlo, rozhodovat za něj.Pche.

Jo a to jsme se ani nedostali k právnickým osobám. To je teprve nenapravitelná hrůza.

Jo, a to víte, že ani jako 100% majitel svého s.r.o. nebudete moci poškodit svou vlastní firmu a vzít si z ní cokoli se vám zamane? To snad není možné, svůj vlastní majetek mám spravovat prý řádně.....prý kvůli věřitelům. Už žádný tunel? Ne, to přece nedopustíme.

Taky v smluvním ujednání nenechali kámen na kameni. Prý, když najdeme nějakou drobnou pasáž, která odporuje zákonu, zbytek smlouvy může i tak platit. Dosud jsme to házeli pod stůl a naši "právně neschopní" subdodavatelé jen zírali na drát. Jak teď budeme my velcí stavitelé exitovat? Kde je právní jistota, když nemohu protistranu ani řádně právně znejistit?

A co provedli nám mazaným manažerům, to taky nesnese slušný komentář. Představte si, že pokud poškodíme firmu, kterou řídíme, můžeme být povinováni nést i hmotnou odpovědnost, až dva roky po našem odchodu z funkce!!! To jako vrátit všechny prebendy, platy, prémie, mimořádné prémie a odměny? Pomoc, přepadení!

Uznejte sami, takovou hrůzu anarchistického pojetí práva v našem krásném a dosud řádně fungujícím státě rozhodně nepotřebujeme. Svoboda jednání, odpovědnost. Tsss. A co tradice? Vždycky to bylo přece jinak? Proč něco měnit?

Zítra jdu do protestního průvodu. Přidáte se ke mě?

Autor: Vladimír Volko | středa 20.11.2013 15:15 | karma článku: 22,11 | přečteno: 1700x
  • Další články autora

Vladimír Volko

Můj den blbec

17.9.2016 v 13:23 | Karma: 21,23

Vladimír Volko

Překoučovaná doba

6.3.2014 v 17:21 | Karma: 20,50

Vladimír Volko

Nový automobil Škoda Havel

22.1.2012 v 17:28 | Karma: 32,27

Vladimír Volko

PF 2012 - cat

30.12.2011 v 22:31 | Karma: 13,27

Vladimír Volko

Umění mlčet

20.12.2011 v 9:58 | Karma: 12,28

Vladimír Volko

Vánoční blog: cat

16.12.2011 v 14:19 | Karma: 20,02

Vladimír Volko

S-K: Proč jsem savec?

14.11.2011 v 17:17 | Karma: 14,14
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1750x
Když si chceš uspořádat vlastní myšlenky, musít mít aspoň dvě!